به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر حسین عیوضلو استاد اقتصاد و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) یادداشتی درباره نامگذاری سال 1390 به نام جهاد اقتصادی از سوی مقام معظم رهبری نوشته که متن کامل ان به شرح ذیل است:
نامگذاری سال 1390 بیانگر عزم جدی رهبر انقلاب برای طراحی الگوی اسلامی-ایرانی در دهه پیشرفت و عدالت است. اما همانطور که ایشان در سخنرانی روز اول فروردین در شهر مشهد اشاره کردند، نباید نامگذاری هر سال به اسبابی برای تبلیغات روزافزون و بهکارگیری کلمات پرطمطراق و شعارسازی مضاعف تبدیل شود. چراکه این نوع برخورد میتواند بر ضد این حرکت تبدیل شود و از اثرگذاری آن بکاهد. از مسئولان امر و دستگاههای متولی انتظار میرود تا عمق معانی نهفته در این جهتگیری هوشمندانه را درک کنند و برای اجراییسازی آن برنامهریزی کنند و با طراحی شاخصهای راهبردی و کمّی، امکان ارزیابی و نقد برنامههای اجرایی را فراهم سازند.
سادهاندیشی است که برخی صرفاً در میان آمارها و دادههای اقتصادی غرق شدهاند و حرکتهای این آمارها را شرح و بسط میدهند، اما برای رشد مکارم اخلاقی و معنویت شاخصسازی نکردهاند و همچنان خلأ این محور اصلی اقتصاد اسلامی نادیده گرفته شده است. به عنوان مثال ستاندههای اجرای نهاد زکات در جامعه، صرفاً آثار توزیعی و عدالتگستری آن نیست بلکه مهمتر از این متغیرها، تحقق تزکیه و رضایت خدا و رسول او است که به صلواتالرسول منتهی میشود. بنابراین در حرکتهای مبتنی بر اقتصاد اسلامی علاوهبر رشد شاخصهای اقتصادی، سرمایههای معنوی اجتماعی نیز تکاثر مییابد.
برخی از معیارهای مهم در این خصوص عبارتند از:
1. حق برخورداری برابر از فرصتها و امکانات تولیدی جامعه
2. تناسب پاداش، درآمد و برخوردای با سعی، تلاش و اثرگذاری هر یک از عوامل تولید
3. محاسبه اثربخشی فعالیت اقتصادی براساس میزان تحقق عمران و آبادانی در اقتصاد؛ چنانچه این معیارها به عنوان مبنا مورد قبول واقع شود، نظام ممیزی مناسبی برای ارزیابی عملکرد نهادهای اقتصادی کشور قابل تعریف خواهد بود. برای مثال باید بررسی نمود که براساس این مبانی اندازه مناسب بخش پولی در رابطه با بخش حقیقی اقتصاد چگونه خواهد بود؟ آیا قیمتهای شکلگرفته در قیمت پولی با بخش حقیقی اقتصاد تناسب دارد یا برعکس موجب انحراف قیمتها در بخش حقیقی اقتصاد میشود؟
* دکتر حسین عیوضلو استاد اقتصاد و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع)
نظر شما